www.jorras.dk

Malaysias flag Borneo - Sabah, Malaysia - Juli 2002 (Del 2 af 2) Sabahs flag

Oversigt over dage i beretningen:
 
Del 1
Dag 1 - Mandag 15.7 - Udrejsedag
Dag 2 - Tirsdag 16.7 - Ankomst, Kota Kinabalu
Dag 3 - Onsdag 17.7 - Kiau
Dag 4 - Torsdag 18.7 - Junglevandring ved Kiau
Dag 5 - Fredag 19.7 - Lobong Lobong
Dag 6 - Lørdag 20.7 - Mt. Kinabalu Park HQ
Dag 7 - Søndag 21.7 - Opstigning til Laban Rata
Dag 8 - Mandag 22.7 - Bestigning af Mt. Kinabalu

 
Del 2
Dag 9 - Tirsdag 23.7 - Ankomst Sukau
Dag 10 - Onsdag 24.7 - Kinabatangan River
Dag 11 - Torsdag 25.7 - Fra Sukau til Sepilok
Dag 12 - Fredag 26.7 - Orangutan i Sepilok
Dag 13 - Lørdag 27.7 - Turtle Island
Dag 14 - Søndag 28.7 - Tilbage til Kota Kinabalu
Dag 15 - Mandag 29.7 - Solferie på Sapi Island og shopping
Dag 16 - Tirsdag 30.7 - Riverrafting på Padas River
Dag 17 - Onsdag 31.7 - Hjemrejse
Dag 18 - Torsdag 1.8 - Ankomst CPH

Dag 9 - Tirsdag 23.7 - Ankomst Sukau

Vågnede kl. 7 efter en god nats søvn og listede op og pakkede tasker. Der kom liv i alle ved 8-tiden og 8.30 var der morgenmad i samme restaurant, som aftenen før (Æg, pølser, baked beans, toast). Ca 9.00 tilbage igen og afgang i aircon bus ca. kl. 10.

Dagen skulle være en transport dag fra højlandet til lavlandet ved Kinabatangan floden.

Efter et kortere stykke gjorde vi et 3 kvarters ophold i byen Ranau, hvor Kristine havde nogle ærinder. Det gav mulighed for at vi andre lige kunne se byen an og shoppe lidt. Jeg skulle dog kun nyt toiletpapir, da jeg havde glemt mit i Laban Rata. De havde rigtig mange forretninger i Ranau og efter udbudet at dømme er det en by man tager til fra landsbyerne og køber ind af alt som landby kiosken ikke har.

Herefter bumpede vi videre østpå af asfaltvej, som dog sine steder var rimelig ujævn.

Næste stop var kl. 13.30 hvor vi gjorde stop i Telupid til frokost (ris + chilikrydret sur sød dybstegt kylling, pandekagelignende brød og ananas). Det var nu bravt lunt og lummert. Skyer var dog gået for solen, så det havde endda aftaget lidt. Måske 30 grader.

Samme sted gjorde en kolonne lastbiler med filipinske flygtninge stop eskorteret af politisoldater på vej til udvisning af Malaysia i byen Sandakan.

Ca kl. 15 kørte vi videre. Vi var lidt sent på den og Kristine kunne allerede regne ud at det ville være mørkt når vi nåede vores må ved Kinabatangan floden.

Sidste stykke af dagens rute på ca 1˝ time gik af en ujævn og støve grusvej, så alt hoppede og svingede i bussen.

Store dele af dagens stræk var præget af de endeløse olieplantager med oliepalmer, så langt øjet rakte.

Vi var fremme i Sukau ca kl. 18.30 ved "Tomanggong Sukau Bed & Breakfast". Vi blev indkvarteret i 2 mandsværelser.

Just ankommet til Sukau
Just ankommet til Sukau

Aftensmåltid i Sukau
Aftensmåltid i Sukau

Kl. 19.30 samledes vi til aftensmad (ris m. retter, bananer). Der kom også øl på bordet.

Ved 22.30 tiden efter et bad tørnede jeg ind. Der stod en stor elektrisk vifte på værelset til at give en kølig brise, men den blev slukket for natten, så der har været mellem 25 og 30 grader natten igennem.

Myggenettene var igen kommet op.

Dag 10 - Onsdag 24.7 - Kinabatangan River

Kl. 05.30 blev vi banket op, for at nå at få en hurtig kop kaffe/the og en sandwich inden vi kl. 06.00 i tre både med påhængsmotor sejlede ned af Kinabatangan floden. Solen var lige stået op.

På vej i motorbåd på Kinabatangan floden
På vej i motorbåd på Kinabatangan floden

Solen var lige stået op og junglen vågnede
Solen var lige stået op og junglen vågnede

De kyndige bådførere spottede en masse dyr i junglen - aber og fugle - som de sejlede tæt ind på. Når vi kom helt ind under breden blev motorerne kortvarigt slukket mens vi så på dyrene. Vi så bl.a. næseaber, makakaber, næsehordsfugle, isfugl (kingfisher), hejrer, fiskeørn og så mente "min" bådfører at han nåede at se en krokodille, men den var væk da han sejlede båden tættere på.

Vi var sagte i bådene, så vi ikke skræmte dyrene væk og bedre kunne høre junglens lyde. Eneste støj var bådmotorerne.

Næseabe i træerne ved floden
Næseabe i træerne ved floden

Hejrer
Hejrer

Kl. 09.00 var vi tilbage i Sukau til morgenmad (sandwich og bananer). Herefter var der ikke mere på programmet før middagsheden var væk kl. 16.

Frokost var kl. 13 og jeg var lidt restløst, så jeg traskede de 2 km fra B&B ind til Sukau landsbyen i den stegende sol. Pæn lille by med stor skole og moske - og så ledte jeg efter en forretning, som andre skulle være gået ned til, men fandt den ikke (men den var der).

Tilbage i B&B slappede jeg af i varmen til kl. 13. Mere afslapning efter frokost og så 15.45 tog vi igen afsted med 3 både på floden. Opskriften var den samme, nemlig at spotte dyr langs flodbreden fra bådene. Igen så vi masser af aber, fugle - specielt en familie makakaber havde sat sig fotogent på plads i et træ ved floden.

Makak-abe
Makak-abe

Makak-aber
Makak-aber

På vej ud havde vi lige lagt til ved en forretning der lå ned mod floden og shoppede snack og drikkevarer.

Vi sejlede ud og hjem - og på hjemvejen gik solen ned. En fjern kæmpe tordensky sørgede dog for et fabelagtigt lysshow, når hele skyen oplystes af lyn. Den kom dog ikke ind over Sukau. Ca. 18.30 var vi hjemme i B&B.

Kingfisher (isfugl)
Kingfisher (isfugl)

På vej hjem i skumringen
På vej hjem i skumringen

Aftensmad ca. kl. 20 og kl. 21 tog vi igen afsted på floden. Nu var det helt mørkt. Bådførerne måtte dog lyse med en kraftig lampe (projektør) foran båden, så vi ikke sejlede ind i de mange drivende træstammer og store grene. Vi sejlede et godt stykke ud af floden og så blev motoren slukket og vi drev stille med strømmen og lyttede til junglen.

Ud så vi en masse ugler og nogle aber - og hjem så vi en enkelt lille forkølet krokodille, som bådføreren fandt ved genskinnet i øjnene. Vi kom også forbi en flagermusekoloni i en sprække på en lodret klippeflade ned mod floden. Ca 23 var vi hjemme og tørnede ind.

Dag 11 - Torsdag 25.7 - Fra Sukau til Sepilok

Igen stod vi op kl. 05.30, og kl. 06 efter et par friturestegte bananer drog vi ud i junglen på gåben iført vandrestøvler.

Målet var en flagermusegrotte inde i junglen - ud og hjem sammenlagt 2 timers gåtur.

Vi gik ud af et smalt spot i et plant terræn. Vi gik stille og lyttede til junglen der vågnede.

Grotten var pænt stor og en masse flagermus sværmede i toppen under et udflyvningshul.

Det var meget fugtigt, så selvom solen ikke bagte og terrænet var fladt, så svedte jeg kraftigt.

På vej hjem spottede vores junglefører pludseligt en orangutan hun og dens unge i toppen af træerne. Vi stod længe og iagttog dette fascinerende dyr - som vi skulle se meget mere til næste dag, men det var faktisk godt at have oplevet en "vild" i fri natur inden vi skulle se dem under beskyttede former næste dag i Sepilok.

Vi var hjemme igen ca 8.30 og fik sandwiches og donuts til morgenmad.

Næste punkt på programmet var først kl. 12, men så var der rigeligt med til til taskepakning, bad og barbering

Dagen før havde vi afleveret vasketøj til en lokal familie, som får et godt økonomisk tilskud ved at vaske for turisterne. Vi kunne få vasket alt undtagen undertøj, som de er for forlegne til at vaske. Tøjvasken sker på den klassiske måde ved at de står nede ved flodbreden og vasker direkte i flodvandet. Tøjet tørrer herefter i solen - og sol skal der til, da tøj tørrer langsomt i skyggen da luftfugtigheden er høj. Dagen efter fik vi så vores vaskede tøj retur - og min vask kostede 25 RM (ca 50 kr.). Mit undertøj måtte jeg så selv i krig med på badeværelse.

Kl. 12 kom 2 personer fra KOCP - Kinabatangan Orangutan Conservation Project. KOCP er et projekt, der undersøger hvorledes orangutan klarer sig i sekundær skov, dvs. jungle som tidligere har været fældet og som så er sprunget i skov af sig selv eller er genplantet. De fleste andre orangutan projekter koncentrerer sig om orangutan i primær skov.

Mange af dem som er engageret i KOCP er i øvrigt folk fra lokalsamfundet, som er blevet oplært og uddannet til arbejdet. Det giver en stærk støtte i lokalsamfundet til at støtte op om beskyttelsen og bevarelsen af orangutan og deres biotoper.

Vores Sukau logi set fra floden
Vores Sukau logi set fra floden

Mr. Bam, Jamil og Zul holder foredrag om Orangutan
Mr. Bam, Jamil og Zul holder foredrag om Orangutan

De 2 personer fik lov til at afprøve et foredrag om deres arbejde, som de skulle til Kina og afholde. Mr. Bam berettede om KOCP's arbejde, og om den lokale orangutan bestand. Herefter fortalte Jamil om et genetisk projekt, hvor man indsamler hår og afføring fra orangutanrederne, for at kortlægge populationens størrelse, udvikling og spredning.

En speciel interessant iagttagelse var, at orangutan i sekundær skov spiste mange flere forskellige arter af frugt, træer og lianer og i det hele taget klarede sig lige så godt som i primær skov.

Links om Kinabatangan og KOCP:
WWF Malaysia: Kinabatangan Wetlands, Sabah
Artikel om KOCP i "The Conservationist"

Efter foredraget, som var meget interessant, var der frokost.

Kl 14 kørte vi i tre minibusser og en fjerde til bagagen. Første stop var efter 3 kvarter af vores gode ujævne grusvej ud af Sukau gennem gummiplantagerne.

Stoppet var ved en kæmpe grotte - Gomantong Cave - som bebos af flagermus og svaler (swifts). Flagermus bebor grotten om dagen og om natten er der vagtskifte, da svalerne flytter ind og flagermusene flyver ud. Svalernes reder er en delikatesse blandt kinesere og er en dyr og eksklusiv spise. Så der hang for mange værdier under grottens tag - og fuglerederne pilles ned nogle gange om året ved akrobatiske klatringer i tove og bambus af lokale.

Grottens gulv var fuld af guano - flagermuselort - og vi havde da også taget regnfrakkerne over hovedet for ikke at få guano ned på os. Min regnfrakke fik da også en fuldtræffer oppe fra. På grottens vægge på det guano belagte gulv myldrede det med kakkelakker og andre insekter, og der blev også spottet en kæmpemæssig varan, som har kronede dage med at spise sig mæt i kakkelakker.

Vi gik en hurtig rundttur i grotten - og så var det afsted igen. Vi var stort set lige kommet afsted, da der kom en gevaldig tordenbyge, hvor det stod ned i "tove" større end man ser det på danske himmelstrøg. Da bygen var væk kom der en mere, og efter denne kom en tredje som var mere vedvarende tordenregn. Det fortsatte indtil vi ankom til Sepilok.

Adgangsbillet til Gomantong Cave
Adgangsbillet til Gomantong Cave

Vi havde et enkelt snackstop undervejs til Sepilok, hvor vi først var fremme ved solnedgang. I Sepilok blev vi indkvarteret i et forholdsvis luksuriøst hus - Sepilok Resthouse. Indkvarteringen var lidt forskellig, da værelserne var af varierende størrelse - Gunvor, Kristine, Per og jeg delte værelse.

Om aftenen var der barbequemad - og godnat kl. 23.

Sepilok Resthouse
Sepilok Resthouse

Dag 12 - Fredag 26.7 - Orangutan i Sepilok

Vi kunne sove længe i dag, da der først var morgenmad 7.30. 8.30 gik vi den korte vej over til Sepilok centret og 8.40 så vi en halvtimes film om Sepilok.

Sepilok er et orangutan rehabiliteringscenter, som arbejder for at orangutan som har været fanget af mennesker tilvendes fri natur igen, og i sidste instands sættes ud i fri natur igen.

Dernæst gik vi ind i junglen ad nogle træbroer. Målet var "feeding platform", hvor orangutan skulle fodres kl. 10. Vi var der en halv time før, og der var allerede nogle orangutaner, som legede.

Sepilok - Der svinges i tovene før fodringstid
Sepilok - Der svinges i tovene før fodringstid

Sepilok - Så er der fodret
Sepilok - Så er der fodret

Kl 10 kom en ranger og fodrede med banaer, og der dukkede nu flere orangutaner op. Der blev knipset fotos til den store guldmedalje. Vi blev der en rum tid og bare sad og så på orangutanerne.

Vi gik tilbage til Resthouse og kl. 12 var der frokost - kyllingeburger. Der blev slappet af.

Kl 14.15 gik vi en kort tur i junglen (primær jungle) - ikke noget spektakulært - men der var igler :-)

Kl 15 var vi tilbage til dagens 2. orangutan fodring. Der var ikke ligeså meget liv som om formiddagen.

Så et kvarter efter gik vi igen ud på en vandretur i primær junglen af en times varighed (mangrove trail). Der var kun ca. 25 - 30 grader i junglen, hvor træerne skyggede for solen men utroligt fugtigt - så jeg blev på ingen tid gennemblødt af sved igen.

Vi skulle være ude af Sepilok 16.30 men slog lige et slag ned forbi "feeding platform". Alle turisterne var væk, så 4 unge orangutaner havde indtaget publikumsplatformen og legede - og de var meget fotogene og gav nogle super motiver.

Men Kristine skyndede på os. Næsten ved udgangen sad en stor ung han orangutan på gelænderet på gangbroen. Vi kom meget tæt på da vi forsigtigt ålede os forbi og brændte nogle billeder af med blitz i hovedet på ham - han ignorerede os. Stort.

Sepilok - Turisterne er væk så skal der leges
Sepilok - Turisterne er væk så skal der leges

Sepilok -
Sepilok - "Ja vi er fotogene, vi ved det godt"

Tilbage til Resthouse og afslapning, bad og barbering. 19.30 aftensmad (ris, fisk m.m).

Kl 21 kom et par "gutter" og viste lysbilleder. De havde 3 serier med: 1) Sabahs og Sarawaks folk og kulturer vist gennem traditionelle klædedragter, 2) Borneos wildlife, 3) Kinabatangan River og dyreliv. Det var nogle flotte billeder.

Inden vi skulle i seng havde folkene i Resthouse fundet et pusterør frem og vi prøvede at skyde til en skive. Det var nogenlunde til at ramme skiven i bredderetningen. Men højderetningen var sværere. Godnat.

Links om Orangutan og Sepilok:
WWF - Malaysia - Features: Orang-Utan
Sepilok Orangutan Appeal UK
backpacking MALAYSIAN BORNEO - Sepilok Oranguran Reserve

Dag 13 - Lørdag 27.7 - Turtle Island

Stod op kl. 7 - morgenmad kl, 7.30. Vi skulle afsted i to hold idag. 4 i det ene og resten i det andet. Jeg kom afsted i den store gruppe.

Vi blev afhentet i en bus 8.30 og blev kørt ind til havnen i storbyen Sandakan. Vi havde et enkelt stop inden i Sandakan for at proviantere drikkevand. Nåede også lige at runde en souvenirforretning. På havnen i Sandakan stoppede vi ved en "vandby" - en masse huse på pæle i vandet.

Vi blev læsset over i en hurtiggående båd og skæd ud over bølgerne. En halv time - 3 kvarter ankom vi til Turtle Island park som udgøres af 3 øer - den ø vi landede på hed Pulau Selingan.

Turtle Island er et program, hvor der arbejdes med at fremme bestanden af truede havskildpadder. Der indsamles en vis mængde æg som udklækkes under beskyttede forhold hvorefter de små havskildpadder sættes til søs. På en enkelt af de 3 øer er der et visitorscenter, hvor turister hver nat får lov at se een havskildpadde mens den lægger æg. Resten af natten fra kl 18 til 06 er turisterne forment adgang til stranden på øen.

Kl var ca. 11 da vi landede og vi blev indledsningsvis briefet om, hvordan vi skulle te os på øen og hvordan programmet ville være. Vi blev vist til vores "chalet" (hus) med 2 personers værelser - flot aircon luksus.

Kl. 12.30 var der frokost (Ris, fisk, kylling og "græskar", ananas og mango)

Herefter var der dømt strand, sand og vand hele eftermiddagen. Vejret var solrigt omend der lå nogle høje tynde skyer, der dæmpede solen en anelse. Så blev der badet og solet.

Turtle Island -
Turtle Island - "Hatchery" beskyttet og kontrolleret udklækning af babyskildpadder

Turtle Island - Zoneinddeling af øen aht. indsamling af æg og udsætning af skildpadder samme sted
Turtle Island - Zoneinddeling af øen aht. indsamling af æg og udsætning af skildpadder samme sted

Vi skulle være væk fra stranden kl. 18, hvor skildpadderne kan begynde at komme op. Ca 16.30 begyndte vi dog at sive op til vores chalet til et saltvandsbrusebad, da der ikke var rindende ferskvand på øen.

Kl 19.30 var der aftensmad men allerede 18.50 var der samling, da der kl. 19 skulle vises en halvtimes film om skildpadderne. Efter film og spørgsmål fra salen var der aftensmad (ris m. retter).

Efter aftensmad var det bare at vente på at ranges spottede den første skildpadde, der kom op - og den eneste turisterne får at se. Der var ca 50 turister på øen, hvilket er maksimum pr. dag.

Mens vi ventede var der "udbrudsforsøg" fra hatchery - udklækningsområdet - hvor de små skildpadder udklækkes under kontrollerede forhold. En række japanske turister sprang til og begyndte at løbe rundt med de små skildpadder indtil en ranger kom til og fik dem indsamlet. Alle var ved ankomst til øen iøvrigt blevet instrueret i, at vi netop ikke bare må samle baby skildpadderne op.

Turtle Island - Havskildpadde på vej ud efter at æggene er lagt (købt billede)
Turtle Island - Havskildpadde på vej ud efter at æggene er lagt (købt billede)

Turtle Island - Babyskildpadder ræser mod havet efter udklækning (købt billede)
Turtle Island - Babyskildpadder ræser mod havet efter udklækning (købt billede)

Alle sad og hang lidt trætte ved bordet og så ! - ca 21.45 var det "turtletime" - det råb der varslede at rangers havde spottet den første skildpadde på stranden.

Alle turisterne væltede nu ned på stranden i hælene på rangeren. Nede ved stranden skulle vi slukke vores lygter. Kun rangeren måtte bruge lys.

Først så vi ikke meget andet end enden af skildpadden og det hul hvor den lagde sine æg. En ranger samlede æggene ind i en spand lige så hurtigt som de blev lagt. 107 æg ialt.

Da skildpadden havde gjort sig færdig og dækkede det tomme hul til med sand blev den opmålt af rangeren. 110 cm lang og 99 cm bred. Det var en "first timer", dvs. en skildpadde som rangerne ikke tidligere havde registreret - så den blev forsynet med mærker som blev fastgjort i begge forluffer.

Herefter blev vi gennet væk fra stranden tilbage til hatchery. Her så vi de indsamlede æg blive lagt ned i et tomt hul med samme dimensioner som det skildpadden havde gravet på stranden. Det blev dækket til og fik et rør med ståltråd rundt om for at holde på de små skildpadder når de om 50 - 60 dage udklækkedes, samt holde rovdyr som varaner væk.

Herefter blev vi bedt om at gå op til restauranten. Her havde rangers samlet 50 nyudklækkede skildpadder og efter en håndvask fik vi alle lov til at holde en baby skildpadde - de var utroligt stærke efter deres størrelse - og søde.

De indsamledes igen og alle gik ned til stranden, hvor skildpadderne blev sluppet løs og spurtede hen over sandet til havet - for nogen på vej til den visse død og de få som vil overleve og ca 40 år senere når de er kønsmodne vil vende tilbage til den samme strand og lægge deres æg.

Vi gik nu til vores chalets ca 22.30 og gik i seng.

Dag 14 - Søndag 28.7 - Tilbage til Kota Kinabalu

Vi stod op kl 06 fordi der måtte man igen komme ned på stranden. Der var stadig chance for at se skildpadder. Stranden var oversået med spor efter skildpadderne og jeg nåede lige at se en 50 meter henne ad stranden, netop som den gled ud i vandet.

I den anden ende af stranden var en kommet sent i land og var først ved at grave rede. Vi lod den være i fred , men på afstand kunne vi se hvordan sandet sprøjtede til alle sider.

Turtle Island - Spor efter nattens landinger
Turtle Island - Spor efter nattens landinger

Turtle Island - Spor af redde i sandet
Turtle Island - Spor af redde i sandet

Op og pakke, da vi skulle forlade øen ca 07. Ca kl 08 var vi efter en frisk bådtur tilbage i Sandakan og fik morgenmad i et af husene i Jettyen.

Kristine havde i går og fra morgenstunden bild os ind, at vi skulle køre 8 - 9 timer i minibusser uden airconhele vejen til Kota Kinabalu - men afslørede nu at vi skulle flyve fra Sandakan til Kota Kinabalu. Det var hendes hævn efter nogle practical jokes andre havde lavet med hende.

Så vi kørte til lufthavnen og ventede til flyet afgik lidt over 11. Det var en ca 50 minutters flyvetur og undervejs var der udsyn til toppen af Mount Kinabalu.

Fremme i Kota Kinabalu blev vi i små blev vi i små hold fyldt i taxaer og vi kørte lidt ud af byen til Seaside Travellers Inn. Indkvartering i 2 personers værelser.

Seaside Travellers Inn
KM 20 Papar Road, Kampung Laut Kinarut, Kota Kinabalu 88200, Sabah, East Malaysia
Seaside Travellers Inn
 
Sonny's Village Near Mount Kinabalu, Kundasang

Der var ikke andet på programmet i dag end afslapning, så vi startede med frokosten og dernæst blev eftermiddagen brugt ved Seasides swimmingpool.

Sent på eftermiddagen satte personalet et badmintonnet op og begyndte at spille end double. Det trak Gunvor til for at fotografere - de indbød så Gunvor til at spille og sammen med ejeren af Seasides slog hun et hold bla. bestående af den lokale "Police Chief".

Dernæst stillede Claus op sammen med Gunvor i en double mod 2 af personalet. Det blev en tresætter med Gunvor og Claus som de sejrende - men denne "udveksling" gav en masse anerkendelse fra personalet.

Seaside - Gunvor og ejeren banker
Seaside - Gunvor og ejeren banker "police chief" og makker

Seaside - Claus og Gunvor
Seaside - Claus og Gunvor

Per + Jackline stillede nu op overfor undertegnede og Anders og de bankede os i en tosætter. Det var første gang jeg havde en ketcher i hånden siden folkeskolen, men det gik da nogenlunde.

Så var der aftensmad (Ris m. retter) og senere hygge med en tiger beer og kortspil sammen med Gunvor, Per, Tove og Lone.

Godnat kl. 23.

Dag 15 - Mandag 29.7 - Solferie på Sapi Island og shopping

Op 7.00 - morgenmad 7.30 (toast, frugt, kaffe). Afgang 9.30 med bus til jettyen inde i Kota Kinabalu. Havde et stop undervejs i Kota Kinabalu for at købe frokost.

Vi blev overført til 2 hurtiggående motorbåde og i ca 15 - 20 minutter sejlede vi for fuld skrue mod Sapi Island. Ved 11-tiden landede vi. Alle lejede snorkelmasker pånær mig, da jeg ikke havde nogen idé om, at kunne anvende dem, da jeg ikke har kontaktlinser at skifte til.

Så de andre styrede ned mod "snorkling stranden" - jeg forsøgte at finde en svømmestrand, som havde været angivet på et oversigtskort. Den lod sig ikke lige finde, så i stedet fandt jeg et trail som gik rundt på den lille ø.

Trailet ledte op i junglen ad en stejl uebhandlet trampesti - ca 50 højdemeter indtil man gik på øens topplateau i jungle. Trailet rundt på øen har vel været ca 1 km - 1˝ km. På den anden side af øen faldt trailet igen 50 højdemeter ned til stranden af en stejl sti.

Oppe på topplateauet gik man i jungle og havde ikke nogen udsigt over havet. Der lå et par faldefærdige "halvtage"/pavillioner og ved den ene en plade med indstription om åbningen af øen som udflugtsmål i 1960'erne.

Da jeg kom ned til vandet igen var det til en lille bitte sandstrand, hvor de eneste spor i sandet var et slangespor. Holdt en lille pause og fortsatte så resten af vejen langs vandet tilbage til udgangspunktet.

Gik ned og sluttede mig til de andre. Tog en plasketur i vandet inden frokost kl. 13. Kristine havde arrangeret sandwiches, pølsehorn, frigt og chokolade ved indkøbet inde i Kota Kinabalu.

Efter frokost var det en tur i vandet igen. Jeg skulle lige låne Pers snorkelmaske og fandt ud af, at det gjorde at det var nemmere at svømme, samt selvfølgelig at man så glimrende under vand selv med -5 i nærsynethed. Per skulle selv snorkle, men Thomas tog en pause så jeg lånte hans maske. Lå nu den næste times tid og snorkelde - dog stadigvæk på vanddybde hvor jeg minimum kunne bunde.

Selvom jeg ikke havde briller på kunne jeg se nok til at orientere mig, og når fisk ligefrem svømmede tæt forbi ansigtet fik man jo alt på nært hold. En spændende ny oplevelse.

Lidt i kl. 15 samledes vi og ræsede over bølgerne tilbage til Kota Kinabalu.

Næste programpunkt var shopping i Kota Kinabalu. Gunvor, Per, Lone, Tove og undertegnede gik i en gruppe. Første stop var en sportsforretning, hvor Gunvor ville ind og kigge på badminton ketchere. Hun kom derfra med 2 ustrengede. Lige inde for døren stod et stativ med svømmebriller - og deriblandt også svømmebriller med styrke -2, -3, -4, -4.5, -5 og -6. Så jeg købte et par tæt på min egen styrke på -5 og en slat. Det kompenserer jo ikke for bygningsfejl, men man skal jo heller ikke læse under vand. De kostede RM 99,-

Dernæst kom vi forbi en forretning med billige DVD film. Jeg kom derfra med 2 DVD'ere med Metallica koncert til RM 14,50 pr. styk.

Herefter gik vi ned i et butikscenter og osede rundt. Per og jeg gik og lod tøserne gå efter deres interesser ;-) Jeg fik købt en bod om Sabah i en boghandel ril RM 99.

I en forretning der hedder "Coffee Bean" fik jeg den bedste iskaffe jeg nogensiden har smagt. Kaffe, Is, flødeskum, kanelsmag - mums. herefter mødtes vi igen og gik ned til havnen, hvor markederne ligger.

Fiskemarkedet på havnen i Kota Kinabalu
Fiskemarkedet på havnen i Kota Kinabalu

Grønsagsmarkedet på havnen i Kota Kinabalu
Grønsagsmarkedet på havnen i Kota Kinabalu

Igen gik Per og jeg i eget tempo. Kiggede lidt rundt i souvenirmarkedet uden at falde for nogen fristelser, videre til grønsags-, kød og fiskemarkedet for at se på folkelivet. Jeg købte en kokosnød som pænt blev hugget til og forsynet med sugerør. Denne kokosnødtypes mælk smager lidt "fladt", bittersødt og ikke som kokosmælk smagt i Danmark. Ikke det store hit efter min smag.

Vi løb også ind i Claus og Irma. Vi havde aftalt at lægge vejen forbi statsmoskeen på vej hjem, så vi tog et par taxaer fra markedet og kørte til State Mosque i håb om at se den indenfra - for udefra er det et imponerende bygningsværk. Det var lige for det var tid til bøn, så en venlig mand forklarede os at vi ikke kunne komme ind i selve moskeen, men fik log til at gå ind gennem "grundetagen". Vi prøvede også renselsesrummet, hvor fødder, hænder og ansigt renses før bøn. Netop som vi var på vej ud igen begyndte bønnen, som bragede ud af nogle højtalere. Helt efter "bogen" for hvordan vi normalt på TV hører at der bliver kaldt til bøn.

State Mosque i Kota Kinabalu
State Mosque i Kota Kinabalu

Solnedgang set fra Seaside Travellers Inn
Solnedgang set fra Seaside Travellers Inn

Vores taxaer var bestilt til at komme igen kl. 19 og vi kørte hjem til Seaside (RM 25) og var fremme tidsnok til aftensmad kl. 19.30 (Ris m. retter).

Der var ikke så meget fest over selskabet denne aften så ved 22-tiden var det sengetid. Kristine havde forladt os tidligere på aftenen, da hun havde nogle ærinder i forbindelse med at næste Topas-hold skulle ankomme. Det skulle vise sig, at det var de sidste vi så til hende selvom det ikke var hensigten, så vi fik ikke sagt rigtig farvel.

Dag 16 - Tirsdag 30.7 - Riverrafting på Padas River

Jeg stod op kl. 6.30 og gik en 1 times tur ned ad stranden og tilbage til Seaside. Kl 07 pakkedes dagtursrygsækken til dagens udflugt og 7.30 var der morgenmad.

Kl. 8 blev os der havde valgt white water rafting til dagen hvor der var "frit program" - hentet i en bus, som også havde et par andre turistgrupper med.

Vi vidste ikke så meget om arrangementet andent end at en bus skulle køre os til et tog, som kørte os til udgangspunktet for rafting.

Først kørte vi i 1˝time i bus til en by der hed Beaufort. Undervejs havde en af vores rievrguides fortalt om rafting, Sabah og han var i det hele taget lidt af en stand-up komikker - troede han da.

Efter 3 kvarters pause i Beaufort steg vi ombord i et lokalt tog, der kørte langsomt af ujævne spor med vogne der rystede og skramlede. Også her kørte vi vel 1 - 1˝time op gennem en dal, som en del af vejen delte dalen med Padas floden, som vi skulle rafte på.

Et stykke ude af sporet skulle vi ud af toget og gå over en bro, som ikke var i stand til at bære togets vægt. På den anden side holdt et andet tog, som vi steg op i og fortsatte.

Et stykke af vejen nåede vi den station - Rayoh - som skulle være vores slutmål og vi steg af toget og satte vores tasker i et rum, som blev aflåst. Det eneste vi nu havde med var det tøj vi skulle rafte i.

Vi kørte så yderligere en 9 - 10 km videre op gennem dalen langs floden før vi nåede den station, som var startpunktet - Panggi. Først fik vi lidt forfriskninger i form af vand og vandmelon. Dernæst fik vi udleveret hjelm og raftingvest. Vi fik instruktion i hvordan man raftede og forholdt sig inde i raften. Der var mange førstegangsraftere ligesom mig.

Padas river en kategori 3 på en skala op til 6. I regnsæsonen bliver det til en kategori 4 flod. Normalt starter begyndere på en kategori 2, men det skal jo ikke være for let.

Vi bar raften ned til floden og steg ind. Jeg fik pladsen forrest til venstre i raften. Ude i floden tog vi så det første tag med padlerne.

White Water Rafting på Padas River
White Water Rafting på Padas River

White Water Rafting på Padas River
White Water Rafting på Padas River

Se flere rafting billeder på specialside...

Bagerst sad først en, så 2 spinklet riverguides, som skulle styre og råbe kommandoer. Kommandoerne blev kun talt, så forrest i båden kunne de ikke høres, så de andre måtte videregive dem - men ikke alle nåede frem forrest i båden.

Tidligt blev vi alle kommanderet ud af raften ned i floden for at prøve og øve at bodyrafte, som er den svømmeform man skal praktisere hvis man ryegr over bords midt i et strømfald (rapid). En anden del var selvfølgelig at prøve at komme indenbords i raften igen.

Ved en af de første rapids sejlede vi ind til bredden og stoppede, da en riverguide med kamera løb i forvejen for at tage billeder af os. En efter en sejlede de 5 rafts der var på floden i dag så igennem rapiden og vi løb ind i de første lodretstående bølger.

Det gik godt. Vi kom gennem alle rapids med folk inden for i raften omend folk flere gange tumlede rundt inden i båden, når en lodret bølge blev ramt. Nogle af de andre rafts var dog ikke så heldige og tabte både padler og folk i floden.

I en enkelt rapid fik vores styrmænd ikke kontrol og vi sejlede for fuld kraft ind i en stor klippeblok, hvor stort set alle blev kastet rundt inden i raften ved "impact" (jeg undgik og blev siddende). Raften satte sig fast og vi blev kommanderet op i klipperne på bredden. Vi bevægede os om på den anden side af klippeblokken og steg ind i raften igen efter at bores riverguides havde fået den gelejdet fri.

Undervejs forsøgte riverguides at piske en stemning op til morskab ved at plaske med vand med padlerne på de andre rafts.

Ca kl. 15 kom vi til slutpunktet. Her var der ris, pølser, chicken wings, lam, salat samt vand og vandmelon. Det skovlede vi ind samtidigt med, at vi kom ud af det våde tøj.

Togskifte pga. bro som togene ikke kunne krydse
Togskifte pga. bro som togene ikke kunne krydse

Barbeque middag efter raftningen
Barbeque middag efter raftningen

15.40 kom toget og vi skramlede og rystede nu nedad i dalen. Igen havde vi togskiftet ved den bro som ikke kunne bære. Det andet tog var ikke ankommet endnu og vi havde ca ˝ time, hvor vi stod og ventede.

Ca 17 var vi i Beaufort og steg hurtigt op i bussen og kørte hjem til Seaside. Ca 18.45 var vi fremme.

Kl 19.30 efter et bad gik vi ind til "naboen", restauranten ved siden af Seaside, hvor vi skulle have fest- og afskedsmiddag. Kristine så vi som nævnt ikke. Vi kunne vælge mellem 3 hovedretter i en 3 retters menu. (Havørred til mig).

Ca ved 22-tiden var vi tilbage i Seaside og tørnede ind.

Dag 17 - Onsdag 31.7 - Hjemrejse

Stod op kl. 07 og pakkede rygsækken. Morgenmad 7.30. Efter et gruppebillede var det afgang med bus 10.30 til lufthavnen. Vi checkede ind og kiggede lidt i souvernirforretninger.

Bagerst f.v.: Gino De Palo, Irma Jensen, Anne Vivike, Else Skov, Per Jørgensen, Tove Madsen, Claus Jensen. Forrest f.v.: Jørgen Skov, Thomas Poulsen, Christina Clausen, Anders Skov, Lone Madsen, Gunvor Vestergaard, Jackline Watz, Jørgen Rasmussen. (Mangler: Susan Bengtson).
Bagerst f.v.: Gino De Palo, Irma Jensen, Anne Vivike, Else Skov, Per Jørgensen, Tove Madsen, Claus Jensen. Forrest f.v.: Jørgen Skov, Thomas Poulsen, Christina Clausen, Anders Skov, Lone Madsen, Gunvor Vestergaard, Jackline Watz, Jørgen Rasmussen. (Mangler: Susan Bengtson).

Take off fra Kota Kinabalu skulle være 13.10 men med 20 min. forsinkelse kom vi afsted. Touch down i Singapore kl. 14.35 lokaltid.

Vi skulle først afsted med Singapore Airlines til København kl. 01.25, så der var masser af tid at fordrive. Nogen, bl.a. Per og Gunvor, betalte sig fra en guidet tour ind til Singapore midtby, som bl.a. også indbefattede Singapore Zoo. Andre - deriblandt jeg - valgte "kun" at tage den gratis tur man kunne tage på.

Turen foregik i en aircon bus og først kørte man den ca. 20 - 30 min. lange køretur fra Changi Airport ad East Coast Parkway. Det var allerede mørkt, da vi tog afsted, så det var en Singapore by twilight and night tour vi fik ud ad det. Inde i Singapore midtby tog bussen en rundtur, som bl.a. bragte os forbi Suntec centret og Rafles Hotel. Vi stod af bussen of fik en ca. 20 min. "kanalrundfart" - tilbage på bussen og retur til Changi Airport. Sammenlagt tog turen lidt over en time. Byen var flot med alle lyseffekterne fra reklamer, skilte, huse osv. Turen var alt i alt et "turist prospekt" - en hurtig smagsprøev på Singapore. Der var levende guide på hele turen, som talte uafbrudt uden manuskript.

Tilbage i lufthavnen var det bare at kigge i forretninger og ellers slappe af til flyveturen.

Nogenlunde rettidigt kom vi afsted. Flyveturen - ca 12˝ time - var udramatisk uden turbulens af betydning. Jeg fik set tre film på vej hjem (Spiderman, Ice Age og Showtime). Blundet fik jeg også men ikke rigtig søvn.

Dag 18 - Torsdag 1.8 - Ankomst CPH

Mellem 8 og 9 landede vi i Kastrup. Vi fik sagt farvel til vores medrejsende ved bagageudleveringen. Per, Gunvor og jeg skiltes ved hovedbanen. Jeg var hjemme ca. kl 11.

Sikken en ferie - jeg havde en god mæthedsfornemmelse af de mange og forskelligartede oplevelser.

Retur til del 1 af rejseberetningen...

onsdag d. 23 oktober 2002
www.jorras.dk